Maailmanuskonnot - Opinto.Net-sivusto - Islamin synty ja oppi


Islam syntyi Arabian niemimaalla 600-luvulla jKr. Uskonnon perustaja oli Muhammed (eli noin 570 - 632 jKr). Mohammed jäi varhain orvoksi ja toimi kamelinajajana. Hänen avioliittonsa lesken kanssa teki Mohammedin rikkaaksi. Hän oli tutustunut juutalaisuuteen ja kristinuskoon ja oli vakuuttunut heidän laillaan, että olisi vain yksi jumala. Muhammed sai ilmestyksiä, jotka aluksi pelästyttivät häntä. Hänen vaimonsa kuitenkin uskoi Muhammedin ilmestyksiin ja tuki miestään. Muhammed saarnasi ainoasta jumalasta, Allahista, mutta joutui pakenemaan Mekasta vuonna 622 jKr. naapurikaupunkiin Medinaan. Tästä tapahtumasta alkaa islamilainen ajanlasku. Hän asettui kannattajiensa keskuuteen Medinaan. Medinan kaupungin asukkaat uskoivat Muhammedin olevan oikeassa. Kauppakilpailijat Mekka ja Medina ajautuivat sotaan, jonka medinalaiset voittivat Muhammedin johdolla. Muhammed toimi Mekasta käsin uuden uskonnon johtajana kuolemaansa saakka, vuoteen 632 jKr.



Al-Aksan moskeija Kairossa. Täällä määritellään tänä päivänä islamilaisen lain tulkintaa.

Muhammedin kuoleman jälkeen islam valloitti nopeasti naapurimaat islaminuskon piiriin. Uuden uskonnon laajentuminen jatkui ennennäkemätöntä vauhtia itään ja länteen. Ennen vuotta 1000 islam oli jo levinnyt koko Pohjois-Afrikkaan, Välimeren itäosiin sekä Lähi-idän maihin. Maurien aikaan 1000-luvun alussa islam piti hallussaan myös Espanjan aluetta. Tähän aikaan rakennettiin Espanjaan komeat temppelilinnoitukset Cordoba ja Alhambra.

Nykyään islam on levinnyt Eurooppaan siirtolaisten, työnhakijoiden ja pakolaisten myötä. Ranskassa on noin 3 miljoonaa islaminuskoista ja Suomessa islaminuskoisten määrä on kasvanut nopeasti. Kun vuonna 1980 islaminuskoisia Suomessa oli noin 1000, on heitä nykyään noin 25 000. Islam on levinnyt myös Lähi-idästä itään päin: Intia jaettiin hindulaiseen Intiaan ja islamilaiseen Pakistaniin vuonna 1949. Myös Yhdysvalloissa islaminusko leviää varsinkin afroamerikkalaisten parissa. Tunnetuin esimerkki lienee nyrkkeilijä Cassius Clay, joka kääntyi islaminuskoon ja otti nimen Muhammed Ali.


Islam on oppinsa mukaan Jumalan viimeinen ilmoitus, aiemmat ilmoitukset ovat olleet juutalaisuus ja kristinusko. Islaminuskoisten käsityksen mukaan heidän kantaisänsä on Ismael, joka oli profeetta Abrahamin ja hänen orjattarensa Hagarin poika. Abrahamin vaimo Saara karkoitti Hagarin pois heimon luota, ja näin islaminuskoisten kantaisä erkani juutalaisuudesta ( 1. Moos 21). Jumalan lopullisen ilmoituksen toi Muhammed, joka on Ismaelin jälkeläinen. Islamin uskontunnustuksessa sanotaankin “ei ole muuta jumalaa kuin Allah, ja Muhammed on hänen profettansa”. Muhammedia ei palvota henkilönä, mutta viimeisenä profeettana hän on tärkeä esikuva islaminuskoisille.

Islamin pyhä kirja on Koraani. Muhammed sai ilmoituksia 22 vuoden ajan enkeliltä. Uskovat korostavat, että Muhammed ei ole kirjoittanut Koraania, vaan toiminut vain vastaanottajana. Arabiankielinen Koraani on opin mukaan täysin taivaallisen alkukappaleensa mukainen. Koska teksti on suoraan enkelin välittämää ilmoitusta Allahilta Muhammedille, Koraanin teksti on erehtymätöntä ja pyhää. Käännökset eivät ole enää yhtä pyhiä. Koraani on myös esineenä pyhä, eikä sitä saa kohdella epäkunnioittavasti.


Laajuudeltaan Koraani vastaa suurin piirtein Uuden testamentin kokoa. Koraanin teksti on runollista ja helppolukuista. Kunnon muslimin ihanteena on oppia Koraani ulkoa. Koraani ei sisällä vain uskonnollisista oppia, vaan hyvinkin yksityiskohtaisia ohjeita yhteiskunnalliseen ja arkipäiväiseen elämään.

Koraanin ydinsanoma on usko yhteen Jumalaan, Allahiin, sekä oppi oikeudenmukaisesta viimeisestä tuomiosta. Koraanissa on määritetty säännöt, joiden mukaan muslimin tulee elää. Uskonnon harjoittajalle tärkein ohje on viiden peruspilarin noudattaminen. Viisi peruspilaria ovat uskontunnustus, rukous, almujen antaminen, paasto ja pyhiinvaellus.

Rukous suoritetaan viisi kertaa päivässä Mekkaan päin kumartuen. Almujen antaminen on muslimien oikeus ja velvollisuus. Almuverolla ylläpidetään muun muassa kouluja ja köyhäinhoitoa. Paasto suoritetaan erityisen paastokuukauden, Ramadan-kuukauden aikana. Paastoaja ei saa syödä eikä juoda auringon nousun ja laskun välillä, yöaikaan saa syödä ja juoda melko vapaasti. Pyhiinvaelluksen kohde on muslimien pyhä kaupunki, Mekka. Pyhiinvaellus kestää noin kuukauden ja sen aikana tehdään lukuisia uskonnon määräämiä pyhiä toimituksia.

Opinto.netin pääsivulle


© Maailmanusk.opintonet
Palvelun tarjoaa Verkkopolku.com