Opinto.net

Opinto.net

Sivut liittyvät Uskonnon verkot -kirjasarjaan. Palaa Opinto.netin pääsivulle. Ohjeita tehtäviin vastaamiseen.


Opinto.net

Etusivu | Uskonto ja maailmankatsomus | Maailmanuskonnot | Kirkkohistoria | Uskonto Suomessa
| Kirkkokunnat | Raamattu | Etiikka | Kirja | Opettajalle


Maailmanuskonnot - Opinto.Net-sivustoHindulaisuus

Buddhalaisuus

Juutalaisuuden synty ja oppi

Juutalaisuus - uskon harjoittaminen ja elämäntavat

Islamin synty ja oppi

Islamin harjoittaminen ja elämäntavat

Kiinan uskonnot

Japanin uskonto shintolaisuus

Tietotesti: Kiinan uskonnot ja Japanin uskonto shintolaisuus

Kristinuskon oppi

Kristinuskon harjoittaminen ja kirkkokunnat

Lamalaisuus


Verkkopolku.com
Opintoverkko 3
Extra.opintoverkko.fi

TIIBETIN LAMALAISUUS

Tiibetiä sanotaan maailman katoksi, koska sieltä kohoaa maailman korkeimmat huiput. Tiibet on lähes täysin eristyksissä muusta ulkomaailmasta. Tiibetin tärkein uskonto on buddhalaisuuden pohjoisen haaran ja samanismin sekamuoto, jota kutsutaan lamalaisuudeksi.
Tiibetin lamalaisuuden tärkein päämies on Dalai Lama eli Taivaallisen buddhan maallistuma. Dalai Lama asui Lhasan suljetussa kaupungissa Tiibetissä. Lhasaa ympäröivät korkeat muurit, eikä sinne päästetty ketään ulkopuolisia, ja siellä asuvat ihmiset saivat vain harvoin poistua Lhasan muurien suojista. Lhasassa oli Dalai Laman temppeli/luostari. Toinen niin sanottu suurlama on Pantsen lama.
Hengellisen säädyn lisääntyvä maallistuminen johti 1400-luvulla lamalaisuuden uudistumiseen (uskon puhdistus), joka 1600-luvulla loi korkean hengellisen arvoviran, Dalai Laman ruumiillistamisopin. Tasilhunpon lamalaisluostarin (pääluostari) pääapotista Pantsen lamasta tuli toinen suurlama.

Ylimmät johtajat ovat myötätunnon boddhisatvoja eli jälleensyntyneitä buddhia. Heidän kuollessaan heidän henkensä uskotaan siirtyvän vastasyntyneisiin poikalapsiin, jotka löydetään mutkikkain seremonioin. 1950-luvulla Tiibetissä oli noin 3000 lamalaisluostaria ja 1/5 miehistä oli lamoja tai munkkeja. Nykyään Tiibetissä on enää 3 aina toiminnassa olevaa luostaria.

Lamalaisten luostarit ovat suuria, ja upeasti koristeltuja. Munkit käyttävät oransseja ”kaapuja” tai muita tiettyjä vaatteita. Uskovaiset pitävät aina Dalai Laman kuvaa mukanaan, sillä he uskovat, että jos kuva on mukana, heille ei voi tapahtua mitään pahaa, sillä heidän uskontonsa suojelee heitä kaikelta.

Lamalaisten pyhiä kirjoituksia ja tarinoita ovat oppineiden ja pyhimysten elämänkerrat. Lamalaiset uskovat, että kaikessa uudessa ja erilaisessa on pahoja henkiä. He yrittävät karkottaa nämä taputtamalla käsiään yhteen ja hakkaamalla kattiloita. Lamalaisilla on erilaisia seremonioita. He palvovat jumalien kuvia ja Dalai Laman kuvia. Heillä on myös tietyt samat rukoukset aina tiettyihin tilanteisiin. Lamalaiset eivät saa vahingoittaa mitään elävää, koska he uskovat kaiken olleen äitejään edellisessä elämässä ja siksi he kunnioittavat kaikkia eläimiä suuresti. He myös vastustavat väkivaltaa, sillä buddha on sanonut, että väkivalta on väärin ja pahaksi ihmisille. Lamalaiset uskovat, että vaeltamalla pyhiin paikkoihin pyyhitään pois pahat teot. Mitä vaivalloisempi vaellus, sitä suurempi synninpäästö. Lamalaisten eristyneisyys ulkomaailmasta johtuu siitä, että tämä oli Dalai Laman käsky.

Nykyään lamalaisten määrä on vähentynyt hurjasti, koska Kiina on järjestelmällisesti tuhonnut tätä uskontoa.
uutta.
Tulosta tämä sivu / Print this page

© Maailmanusk.opintonet
Palvelun tarjoaa Opintoverkko Oy:n www-sivupalvelu.
Tekninen toteutus Tuomo-Media, 2002-2003